tisdag 20 december 2011

Julens fridfulla tid stundar, eller?

Livet är tyvärr orättvist mot många barn. För de barn som behöver en vänlig vuxen att prata med kan BRIS vara räddningen. I juletid är det många som behöver detta stöd. Årets julklapp från True Concept blir därför ett bidrag för att hjälpa de barn som får vara med om något helt annat än en glad och fridfull jul.
Jag önskar verkligen att alla barn ska få uppleva en trygg famn och en jul när den är som allra bäst.

Varma jul- och nyårshälsningar från Anita på True Concept

fredag 16 december 2011

Gammal hövlighet blir ohövlig

Igår fick jag ett mail som egentligen bestod av en mycket trevlig mening men den blev som ett slag i ansikten, på olika sätt. I mailet stod det: "Tack så mycket för Ert snabba svar." Dessa ord förmedlades av en 20-åring säljare från ett telefonkatologbolag. Och året är 2011! Men det kändes som att klockan drogs tillbaka 45 år, bara på några sekunder. Och på scenen ser jag en konversation mellan en 80-årig kvinna och en 20-årig ynglig med mössan i handen...

Tyvärr är det inte första gången som jag träffar på denna "problematik". Jag har många gånger haft diskussioner angående texter som skrivs med Du och Din. Här anser jag att det finns två aspekter att ta hänsyn till: Att nia i du-reformens kölvatten känns både krystat, respektlöst och överdrivet insmilande men framför allt så störs rytmen i läsandet, pga att det mitt i meningen finns en stor bokstav när det egentligen inte ska vara det.

Frågan är om det finns något gammalt skräp som ligger kvar hos försäljningschefer, kurser inom sälj eller böcker i försäljningsteknik. En föråldrad tanke där de har fått för sig att det är artigt att nia och dua, med stort D, så här 40 år efter du-reformen. För mig, som befinner mig mitt i livet, blir det både en förvånande, märklig och upprörande känsla. Avsändarens tanke är nog egenligen att jag ska tolka meningen som hövlig och vördnadsfull. Att säljaren med detta ord ska visa respekt för mig som är äldre. Och att jag kanske även ska falla för, det som han lärt sig på säljkursen, säljsmicker. Men tyvärr blir det tvärtom.

Den gamla hövligheten blir ohövlig. Jag känner mig ännu äldre än vad jag är, vilket inte är så positivt för en kvinna som har passerat 40. Och dessutom har ordet stört mig i mitt läsflyt.

Tänk att ett så litet ord kan ställa till en sån oreda. I kommunikation handlar det om att anpassa och respektera den som tar emot budskapet, oavsett om det är skriftligt eller muntligt. Vi är snart på väg in i 2012 så tänk efter: Gammal hövlighet blir ohövlig när den används i fel målgrupp och på fel sätt.

måndag 12 december 2011

80-20-regeln

Idag höll jag en föreläsning för årskurs två på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke, den andra i ordningen för denna vinter. Tanken vara att berätta om reklambranschen och hur vi jobbar. Och visst gjorde jag det. Men eftersom jag brinner för reklam som är sann och användarvänlig, dvs anpassad för mottagaren, tog jag fram exempel från verkligheten för att visa vad som kreeras när vi tänker utanför boxen och vänder på det "vanliga".

Att få alla att tänka i andra banor är svårt att göra på en timma. Men jag hoppas ändå att jag sått ett frö till att bli mer kritisk när de själva ser den reklam de har runtomkring sig. För tyvärr är det 80% riktigt dålig reklam som finns därute. 20% är bra reklam med en tanke bakom. Allt sedan jag startade True Concept för snart 7½ år sedan har jag förökt bidra till att få en bättre värld när det gäller kommunikation. En mer användarvänlig och sann kommunikation.

fredag 9 december 2011

Less is more

Less is more, som myntades redan på 1880-talet av en tysk arkitekt, är i allra högsta grad aktuellt idag. Dessa tre ord är även min passion, min ledstjärna och min mission. Det är det upp-och-ned-vända tänkadet, det bipolära i livet och det motsattsförhållandet i budskapet som driver mig att arbeta med det jag gör och på det sätt jag gör det. för mig är det självklart att mindre är mer. 

Och dagens informationstäta samhälle handlar det om att göra det mindre för att det ska ge mer. Göra det enkelt och lätt, och kort. Göra det mottagaranpassat och användarvänligt. Det är vad kommunikation handlar om när vi snart är på väg in i 2012. Och det gäller i all kommunikation, oavsett media. 

Kort och gott: Less is more.   

torsdag 8 december 2011

Om bipolaritetens betydelse för livet

Frosten gnistrar så vackert när solen lyser med sina sköna solstrålar från den vinterblå himlen. Jag sitter på kontoret och funderar på året som snart har passerat förbi likt en vindpust. Ett år som har varit exakt som det jag precis upplever framför mina ögon. Gnistrande och fantastiskt underbart men samtidigt även med innehåll av frostiga och jobbiga stunder. Men det är väl egentligen precis så livet ska vara. För att kunna uppskatta det fina måste vi kanske även acceptera att ibland få uppleva det motsatta.


Som strategisk copywriter arbetar jag med just detta, dvs bipolaritet. Egentligen skulle jag kunna kalla mig problemlösare. För det är det jag gör. Med metoder och verktyg löser jag problem och sedan med hjälp av orden kommunicerar jag ett budskap. Det handlar om att hitta lösningen genom att jobba med motsatser, det bipolära. Det är då vi även kan skapa en dynamik i kommunikationen som i sin tur skapar känslor och inspiration hos mottagaren. Det är då vi kan lyckas. Lyckas nå fram och gnistra till. Och likt en vindpust smeka förbi med det rätta och sanna budskapet.

Så frågan är om det är det bipolära som gör att vi kan känna. Och därmed leva.

onsdag 30 november 2011

Kommunikation med kunden på rätt sätt

Idag ringde jag en vårdenhet. För min sons öronproblem. Prick kl. 800 knappade jag in numret och kom till en telefonsvarare. Där fick jag instruktioner om vidare val och de lovade sedan att ringa tillbaka en timma senare. Och visst gjorde det det, och till och med 20 minuter tidigare än vad de lovat vilket är klart positivt.

När jag och sköterskan väl talats vid en stund fick jag reda på att jag inte skulle ringt till dem eftersom enheten enbart var en mottagning för barn under 6 månader. Först blev jag förvånad men sen blev jag både besviken och arg. Jag missade dessutom möjligheten att ringa och få en akuttid på den vårdenhet som jag borde ringt till. Det var nämligen för sent att ringa då.

Varför inte upplysa om om detta med åldern på telefonsvararen och hänvisa till rätt enhet (och kanske t.o.m. berätta telefonnumret dit). Hade de sagt det på telefonsvararen hade jag haft möjlighet att ringa till rätt enhet och då även haft stora chanser att få en akuttid för min sons onda öra.

Lösningen är enkel. Det handlar om kommunikation. En mening som skulle få mig att känna mig lite mer som en kund (för det är ju det jag faktiskt är i och med att jag betalar skatt år ut och år in). En enda liten mening hade kunnat ge ett helt annat scenario för mig och min son. 

Idag är det oerhört viktigt att ge rätt information, oavsett om det är offentlig eller privat verksamhet som bedrivs.  Det mediatryck vi människor har på oss, och den mängd information som matas förbi våra ögon och ögon varje timma och varje minut, är så mycket mer idag är för 10-15 år sedan. Allt som händer runt omkring oss sker dessutom i rasande fart. Det betyder att det är viktigare än någonsin att förenkla så mycket som möjligt för mottagaren. Att göra budskapet enkelt att förstå, läsa och ta in.

Användarvänlighet, som jag själv utbildade mig inom redan i mitten av 1990-talet, är i allra högsta grad högaktuellt. Att anpassa och förenkla. Skala ner och göra det begripligt. Men framför allt att tänka på mottagaren och som budskapsförmedlare sätta sig utanför sig själv och tänka sig hur mottagarens situation är istället.

Ha en skön solig novemberdag!
Anita

tisdag 29 november 2011

Tisdagslunchen avklarad

Efter en god lunch med trevligt sällskap på InContro i Göteborg har jag nu kommit tillbaka till kontoret. Regnet står som spön i backen och det känns inte precis som slutet på november.

På vägen tillbaka i bilen slog det mig att alla skyltar som exponeras, varje gång jag kör samma väg tillbaka från Göteborg, till slut  blir en del av bakgrunden, en del av mönstret på vägen hem. De blir så vanliga att de inte märks. Det är då det börjar bli "farligt". Dvs att jag inte ser det som ska synas och ska ge mig viktig information.

Vad kan då göras åt detta då? Är det skyltar som uppmanar mig, som bilist, att köra försiktigt för att det är lekande barn i närheten så rekommendera jag följande två enkla åtgärder:
Byt plats på skyltarna lite då och då eller växla två olika skyltar så att det blir förändring. Det statiska är det som gör människor blinda för budskapet.

Ja, tänk att vardagen är så lik reklambranschen. Det är det statiska som gör mottagaren oengagerad och budskapet osynligt. Det är det som är faran med kommunikation. Avvägningen mellan att bli igenkänd utan att det ska bli tråkigt och likadant varje gång. Självklart ska den grafiska profilen följas MEN det är mediet, formatet, texter, rubriker och själva budskapet som kan bli nytt och spännande. Det är denna förändring som skapar nyfikenhet och gör att mottagare ser det som är tänkt att synas.

Ha en go em!
Anita

Ny blogg har sett dagens ljus

Välkommen till världspremiär av True Concept Blogg! Det känns spännande att få dela med sig av funderingar och tankar. Tankar om sanning, kommunikation, texter och budskap. Jag kommer att utveckla sidan och testa den första tiden. Så ha tålamod. Jag lovar mer matnyttigt längre fram, när jag har blivit varm i kläderna. Ha det gott så hörs vi snart igen! Hälsningar Anita