onsdag 30 november 2011

Kommunikation med kunden på rätt sätt

Idag ringde jag en vårdenhet. För min sons öronproblem. Prick kl. 800 knappade jag in numret och kom till en telefonsvarare. Där fick jag instruktioner om vidare val och de lovade sedan att ringa tillbaka en timma senare. Och visst gjorde det det, och till och med 20 minuter tidigare än vad de lovat vilket är klart positivt.

När jag och sköterskan väl talats vid en stund fick jag reda på att jag inte skulle ringt till dem eftersom enheten enbart var en mottagning för barn under 6 månader. Först blev jag förvånad men sen blev jag både besviken och arg. Jag missade dessutom möjligheten att ringa och få en akuttid på den vårdenhet som jag borde ringt till. Det var nämligen för sent att ringa då.

Varför inte upplysa om om detta med åldern på telefonsvararen och hänvisa till rätt enhet (och kanske t.o.m. berätta telefonnumret dit). Hade de sagt det på telefonsvararen hade jag haft möjlighet att ringa till rätt enhet och då även haft stora chanser att få en akuttid för min sons onda öra.

Lösningen är enkel. Det handlar om kommunikation. En mening som skulle få mig att känna mig lite mer som en kund (för det är ju det jag faktiskt är i och med att jag betalar skatt år ut och år in). En enda liten mening hade kunnat ge ett helt annat scenario för mig och min son. 

Idag är det oerhört viktigt att ge rätt information, oavsett om det är offentlig eller privat verksamhet som bedrivs.  Det mediatryck vi människor har på oss, och den mängd information som matas förbi våra ögon och ögon varje timma och varje minut, är så mycket mer idag är för 10-15 år sedan. Allt som händer runt omkring oss sker dessutom i rasande fart. Det betyder att det är viktigare än någonsin att förenkla så mycket som möjligt för mottagaren. Att göra budskapet enkelt att förstå, läsa och ta in.

Användarvänlighet, som jag själv utbildade mig inom redan i mitten av 1990-talet, är i allra högsta grad högaktuellt. Att anpassa och förenkla. Skala ner och göra det begripligt. Men framför allt att tänka på mottagaren och som budskapsförmedlare sätta sig utanför sig själv och tänka sig hur mottagarens situation är istället.

Ha en skön solig novemberdag!
Anita

tisdag 29 november 2011

Tisdagslunchen avklarad

Efter en god lunch med trevligt sällskap på InContro i Göteborg har jag nu kommit tillbaka till kontoret. Regnet står som spön i backen och det känns inte precis som slutet på november.

På vägen tillbaka i bilen slog det mig att alla skyltar som exponeras, varje gång jag kör samma väg tillbaka från Göteborg, till slut  blir en del av bakgrunden, en del av mönstret på vägen hem. De blir så vanliga att de inte märks. Det är då det börjar bli "farligt". Dvs att jag inte ser det som ska synas och ska ge mig viktig information.

Vad kan då göras åt detta då? Är det skyltar som uppmanar mig, som bilist, att köra försiktigt för att det är lekande barn i närheten så rekommendera jag följande två enkla åtgärder:
Byt plats på skyltarna lite då och då eller växla två olika skyltar så att det blir förändring. Det statiska är det som gör människor blinda för budskapet.

Ja, tänk att vardagen är så lik reklambranschen. Det är det statiska som gör mottagaren oengagerad och budskapet osynligt. Det är det som är faran med kommunikation. Avvägningen mellan att bli igenkänd utan att det ska bli tråkigt och likadant varje gång. Självklart ska den grafiska profilen följas MEN det är mediet, formatet, texter, rubriker och själva budskapet som kan bli nytt och spännande. Det är denna förändring som skapar nyfikenhet och gör att mottagare ser det som är tänkt att synas.

Ha en go em!
Anita

Ny blogg har sett dagens ljus

Välkommen till världspremiär av True Concept Blogg! Det känns spännande att få dela med sig av funderingar och tankar. Tankar om sanning, kommunikation, texter och budskap. Jag kommer att utveckla sidan och testa den första tiden. Så ha tålamod. Jag lovar mer matnyttigt längre fram, när jag har blivit varm i kläderna. Ha det gott så hörs vi snart igen! Hälsningar Anita